Nyhedsbrev fra dit Frivilligcenter – Kontakt mellem Mennesker, forår 2016

Først en særlig meddelelse: Humanitær Folkevandring i Svendborg går fra Ribers Gård mandag den 29. februar kl. 17. Her kan svendborgensere, der gerne vil åbne deres hjerter og deres by for nyankomne flygtninge møde op, går en tur og snakke, spise suppe sammen bagefter. Der er også brug for en hel masse frivillige til at hænge lamper op, servere kaffe, stå på posterne og andet praktisk. Ring og hør nærmere og hold øje med den lokale avis – det gør en forskel!

Dernæst håber vi at se mange af jer til vores Generalforsamling mandag, den 14. marts, kl. 19. Når I træder ind i Frivillighuset, vil I med det samme lægge mærke til den brogede samling af plakater, beskeder på tavlerne samt interessante objekter som en ægte frisørstol og grej til en hel systue på første sal, flotte malerier takket være Kvindenetværkets malegruppe på anden sal, et eksotisk indrettet ”safarirum” til uformelle samtaler, brochurer fra ca. 100 projekter inde hos os og atmosfæren af fantastisk energi i hele huset. Men den har været der hele tiden, ikke? Husets lokaler blev lånt ud 1350 gange i 2015! Og vi spekulerede i starten på, om foreningerne ville føle ejerskab og bruge huset …

Det virker som om alle, der har med frivillighed og frivilligpolitik i Svendborg og hele Sydfyn gerne vil have Kontakt mellem Mennesker som samarbejdspartner, ikke mindst i forbindelse med nye flygtninge. Susanne blev endda bedt om at sige et par ord om vores projekter under Socialudvalgets nytårskur den 28. januar.

Her er et udpluk af alt det, vi har gang i:

Kvinde, dit liv er i Danmark og Gå Dig Glad er ikke helt nye projekter; begge begyndte for et år siden, men begge er blevet anderkendt med fornyet støtte fra TrygFonden og Svendborg Kommune. Kvinde, dit liv er selvfølgelig et oplagt projekt i flygtningesamarbejde, og den faste gruppe har også et ønske om at byde de nytilkomne kvinder velkommen til Svendborg og at hjælpe dem finde sig til rette i Danmark.

Gå Dig Glad lyder ikke så oplagt, men nu går en international gå-gruppe for mænd hver onsdag efter timerne i LærDansk er forbi. Gruppen er startet af en de mandlige ”vandrende pinde” – leder Lis Thejls’ øgenavn på de faste deltagere. Gåturene fortsatte også hele sommeren igennem. Tilmelding ikke nødvendig – bare mød op ved Frivillighuset hvis det her inspirerer dig til at komme ud og gå i godt selskab.

Omhuklipning under den nye forening Det Humanistiske Fællesskab er nu fast etableret i Frivillighuset, hvor udsatte mennesker, der ikke har budgetoverskud til frisering, kan lave en aftale og blive klippet ganske gratis af en af de professionelle frisører der donerer deres tid hver anden uge. De unge sociale og jura studerende bag projektet er en aktiv gruppe, der breder ideen til andre landsdele og også er med i …

Venner Viser Vej er navnet på projektet, der står bag de Humanitære Folkevandringer, som skal foregå i 9 byer. 300 bornholmere har allerede vandret og festet sammen, men vi er helt sikre på, at Svendborg kan samle flere. Vi er selvfølgelig flere samarbejdspartnere om dette nye tiltag, og selvom flere kommer fra hovedstaden mm. foregår planlægningsmøderne her i Frivillighuset. (God energi … se ovenfor.) Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, Venligboerne, Den Boligsociale Helhedsplan, Den Frie Rådgivning, førnævnte Humanistiske Fællesskab og et par enkelte interesserede deltagere med gode ideer er blandt initiativgruppen.

Venligboerne kender de fleste; de mødes først på Facebook og derefter rundt omkring i byerne for at byde flygtninge velkomne med flere aktiviteter. Svendborg gruppen er aktiv med både en ugentlig cafe samt håndarbejdsgruppe her i huset, sport og andet rundt omkring.

Klæd dig på til fremtiden er en kommunal temadag for borgerne, der fylder 65 i det pågældende halve år. Susanne og Frances var med for tredje gang den 27. august med en introduktion til de mange muligheder for frivilligt arbejde i Svendborg.

Vi har også haft besøg fra Norge, et spændende møde med lederne af 4 norske frivilligcentre på inspirationsturné. Mange af de norske projekter har fokus på ensomme ældre. Den fokus har vi selvfølgelig også, men I kan læse her hvor meget arbejdet med flygtninge fylder. Susanne og bestyrelses formand Erik Ejlersen har været til møde om kommunens nye projekt, demens landsbyen, ligesom de har deltaget i et par møder om Svendborgs frivilligpolitik.

Selvfølgelig er adskillige grupper, vores helt egne, i gang. Mamma Mia starter gruppe nr. 16 den 22. februar, og nu har vi en syrisk værtinde, Fatima, samt vores dejlige danske værtinde, Birgit, som har været med i snart 10 år. Fatima er en god tolk for nyankomne der taler arabisk, og hun står også bag den ny Kurdisk Forening, der mødes i Frivillighuset. Samtaler om Livet hedder et projekt for deltagere, der har forladt arbejdsmarkedet og både vil reflektere over deres liv indtil nu, samt gå fremtiden i møde. Den første gruppe mødes stadig, selvom deres forløb på 10 møder med tovholder er forbi. Når der er 5 deltagere – mænd og kvinder for sig – starter den næste. Er der nogen, der synes det lyder interessant? Du/I er velkomne. En selvhjælpsgruppe for kvinder, der har levet i voldelige forhold er ligeledes i gang, med vores psykolog Tove Humaidan som tovholder. En ny gruppe for kvinder, der har traume, PTSD, efter seksuelt misbrug, overfald mm. starter når 5 kvinder melder sig.

I februar og marts tager 2 psykiatristuderende gratis samtaler med dem, der kunne have brug for det. Eneste regler – der må ikke være et aktivt misbrug eller brug af medicin, der påvirker hjernen.

Vil du/I høre mere? Der er meget mere at fortælle og Erik Ejlersens årsberetning kommer altid hele vejen rundt. Så igen – vi håber at se mange af vores medlemmer til Generalforsamlingen. I er vores vigtige støtter! TAK.

2016 – Nyhedsbrev fra dit Frivilligcenter – Kontakt mellem Mennesker